Urban Waterbuffer
Klapwijk is flink verzakt sinds de aanleg zo’n 30 jaar geleden. De gemeente wil verder verzakkingen tegen gaan en kiest voor een innovatieve oplossing: de Urban Waterbuffer.
Verzakkingen in Klapwijk worden veroorzaakt door wisselende grondwaterstanden en verdroging van veenlagen in de ondergrond. De grondwaterstand moet dus jaarrond stabiel gehouden worden. Een Urban Waterbuffer (ondergrondse wateropslag) zorgt ervoor dat een overschot aan regenwater in natte periodes wordt opgeslagen in de diepe zandlagen. In tijden van droogte wordt dit water gebruikt om de grondwaterstand op peil te houden. De grondwaterstand komt daarbij niet hoger te liggen dan in de huidige situatie. Het doel is dus vooral om de lage grondwaterstanden in droge zomers te voorkomen.
De Urban Waterbuffer
In het Wijkpark van Klapwijk zal de eerste Urban Waterbuffer in onze gemeente worden aangelegd. Daarna zullen er op twee andere plekken in de wijk kleinere Urban waterbuffers komen. Voor de aanleg van de Urban Waterbuffer heeft de gemeente de hulp ingeschakeld van het Delftse watertechnologie bedrijf Field Factors.
Hoe werkt de Urban Waterbuffer in het Wijkpark?
De Urban Waterbuffer in het Wijkpark van Klapwijk slaat afstromend hemelwater uit de omringende straten en overtollig grondwater op, zodat het grondwater in droge perioden kan worden aangevuld.
De werking van de Urban Waterbuffer is onderstaande vijf stappen weergegeven:
1. Regenwater stroomt niet meer naar het riool of het oppervlaktewater, maar stroomt af naar de wadi’s in het Wijkpark. Het overtollige grondwater wordt opgevangen in een drainage-transport riool (DT-riool);
2. Het water uit de wadi’s en het DT-riool wordt tijdelijk vastgehouden in de vijvers van het Wijkpark;
3. Het water uit de vijvers wordt via een biofilter gezuiverd;
4. Het gezuiverde water wordt via een infiltratiebron opgeslagen in een ‘aquifer’ 15 tot 35 meter diep in de grond. Een aquife is goed doorlatende zandlaag. Daar ontstaat een natuurlijke zoetwaterbel;
5. Tijdens droge perioden wordt het opgeslagen water uit de gecreëerde waterbel in de aquifer omhoog gepompt om het grondwater via de vijvers en het DT-riool aan te vullen en zo stabiel te houden.