JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Ontharden en vergroenen

Klapwijk is een zeer groene wijk, maar heeft ook nog relatief veel verharding. Op veel plekken zijn er bijvoorbeeld stoepen van 5 meter breed.

Het is van groot belang dat er minder bestrating komt en meer groen, zowel in de openbare ruimte als in de tuinen. Groen houdt water vast en creëert schaduw, maar vangt ook fijnstof weg en neemt CO2 op. Bovendien zorgt het voor een prettige woonomgeving. We willen meer bomen en heesters planten in de openbare ruimte en moedigen wijkbewoners aan dit ook in tuinen te doen.

De aanwezigheid van zonnepanelen vormt in bestaande situaties geen reden om bomen te verwijderen of drastisch te snoeien. Mochten bomen om een andere reden verwijderd moeten worden, dan wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met de aanwezigheid van zonnepanelen of de eventuele plaatsing daarvan.

Aanpak:

  • We creëren meer groen in Klapwijk: tegels eruit, groen erin.
  • Elke vierkante meter openbare ruimte wordt waterdoorlatend.
  • We kiezen voor variatie in groen in soorten en leeftijd door het aanvullen en versterken van bestaande soorten.

doorsnede-ontharden-nieuw.png

Voorbeeldaanpak om de wijk te ontharden, klik op de afbeelding om te vergroten.

  1. Ontharden en vergroenen
  2. Variatie in groen vergroten
  3. Rekening houden met bestaande bomen
  4. Kansen voor ecologische ontwikkelingen
  5. Slim gebruik van de ruimte

Koester het groen

Klapwijk is één van de groenste wijken van Pijnacker. De parken, singels en aangrenzende weilanden maken dat mensen graag in Klapwijk wonen. Het groen vormt daarom een belangrijke basis voor de visie. In deze visie streven we naar nog meer groen en meer variatie in groen. We willen bijvoorbeeld het wijkpark meer onderdeel laten zijn van de buurt. 

Er zijn vier speerpunten die bij het thema ''Koester het groen'' horen. Dit zijn:

Op de kaart zijn deze speerpunten uitgewerkt. Klik op een icoon in de kaart om meer te lezen.

   legenda-groen-new.png

Niet alle bestaande bomen worden op deze kaart weergegeven. Alleen de bomen waarvan de geschatte levensduur langer is dan 15 jaar, en welke dan wel verplant kunnen worden dan wel tegen ophoging kunnen, staan aangeduid.